top of page
Offshore WindTECH

AGENDA AT A GLANCE

Date
Strategic Summit
Exhibition
Student's Day
Unlocking Wind Capital Summit
Women in Net-zero Future Program
Cocktail Reception
Gala Dinner/ Sustainability & Diversity Night
Offshore WindTECH Summit
Regional Development Forum
10th July 2024
08:55-18:35
09:30-18:00
10:00-15:30
14:00-18:20
16:00-17:30
18:00-19:30
18:55-20:30
-
-
11th July 2024
08:55-16:55
09:00-16:00
-
-
-
-
-
09:30-17:15
09:30-17:00

OFFSHORE WINDTECH AGENDA

Held in parallel with Australia Wind Energy 2024 Strategic Summit, Offshore WindTECH Summit is a must-attend Technical Conference that is exclusively dedicated to discussing advanced technologies for the offshore wind industry.

 

Offshore WindTECH Summit is open to all delegates, exhibitors, and visitors.

Keynote topics can cover:

  • Offshore Wind Resource Assessment

  • Turbine Technology

  • Floating Wind Technology

  • Environmental Sustainability and Social Acceptance

  • Geotechnical Engineering and Subsea Survey

  • Installation & Operations

  • Components Recycling

  • Marine Decarbonisation

  • Renewable Hydrogen and Power-to-X

  • Digitalisation

Day 2 - 11 July 2024 (Thursday)

09:30 - 09:35

05 mins

Opening Address by Chair

Paul Cann
Associate, Power Generation
Aurecon

09:35 - 10:25

50 mins

[PANEL] Reducing the Uncertainty of Building an Offshore Wind Farm in Australia
  • Technical, Environmental and Social Challenges in Australian Context and Feasible Solutions

  • Establishment of Local Partnerships 

Moderator: 

Amin Barari
Associate Professor
Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT)

Panelist:

Linden Blair
Project Development Manager - Offshore Wind
Alinta Energy

Kirsty McGuinness
Global Renewables Energy Sector Lead (Principal)
Ramboll

Carleen Collier
Offshore Wind EIA Lead

APEM Group

Oriol Lacave
Technical Operations Manager

Vortex

Jeremy O’Brien
Segment Director, Energy

Seequent

10:25 - 10:50

25 mins

[KEYNOTE] Marshalling WOF. Launching Floating Foundations and Assembly WTG’s

Dirk Verwimp
Senior Advisor & Business Development Australia
Sarens

Break

11:05 - 11:30

25 mins

[KEYNOTE] Industrialisation of Floating offshore Wind: Lessons learnt from the UK Government study on the floating offshore wind sector and how to apply these in Australia

Stuart White
Global Sector Director, Wind Ports
Royal HASKONING-DHV

11:30 - 11:55

25 mins

[KEYNOTE] Accelerating offshore projects through a multi client approach to site characterisation: The Utsira Nord Story for Offshore Wind

Chris Janson
Commercial Manager
TGS New Energy Solutions

11:55 - 12:20

25 mins

[KEYNOTE] Making informed decisions - Key ecological evidence needs for reducing consenting risk

Jess Harvey
Environmental Consultant
HiDef Aerial Surveying

Ruth Peters-Grundy
Environmental Consultant
HiDef Aerial Surveying

Networking Break

14:00 - 14:50

50 mins

[PANEL] Supporting A Sustainable Future for Offshore Wind Farms in Australia     
  • Installation of Larger Wind Turbines

  • Operations and Maintenance of Offshore Wind 

Moderator: 

Dr Colin McIvor
Cluster Manager
Subsea Innovation Cluster Australia

Panelist:

Ashley McDonald
Director - Ports & Maritime
DIRECT Infrastructure

Simon Brooks
Chief Operating Officer
AMS Group

Jordan Glanville
Technical Director
Oceanex Energy

Malou Wagner
Senior Commercial Manager, Offshore Wind
Boskalis

Boudewijn Van De Veire
Business Development Manager
Jan De Nul

David Perry
Commercial Manager
Flotation Energy

14:50 - 15:15

25 mins

[KEYNOTE] Pragmatic business case for Ports and Developers to Kick Start Offshore Wind serial production at GIG scale, maximizing local content and significantly reducing CAPEX and OPEX through to DECOMM.

Darren McQuillan
Vice President, Global Business Development
Bardex

15:15 - 15:40

25 mins

[KEYNOTE] Interactions between Offshore Wind and Fishing – Lessons learned from the UK

John Watt
Senior Fisheries Expert at Brown and May Marine Ltd (BMM)
RSK

15:40 - 16:05 

25mins

[KEYNOTE] Linking China-Australia Energy Green Cooperation with Technological Innovation

Qiying Zhang
President & CTO
Mingyang Smart Energy

16:05 - 16:30 

25 mins

[KEYNOTE] The GIANT Concept Revealed

Rob Eijkens
Technical Offshore Manager
Dieseko Group

16:30 - 16:35

05 mins

Closing Address by Chair

Paul Cann
Associate, Power Generation
Aurecon

Leading Attending Organizations

bottom of page